30.4.2025

Liikakastelu

On yksi viherkasvien hoidon kompastuskivistä. Ja on myös yksi kotipuutarhurin ja ammattilaisen haastavimmista töistä viherkasvien hoidossa. Oikeanlainen kastelu voi olla yllättävän vaikeaa. Liikakastelulla tarkoitetaan sitä, että kasvin kasvualusta on koko ajan märkää. Kasvia kastellaan liian usein ja kerralla liian paljon. Silloin kasvin kasvualusta on märkä ja juuret voivat huonosti. Kasvualusta, joka on koko ajan märkää, muuttuu pikku hiljaa hapettomaksi ja kasvin juuret alkavat voimaan huonosti. Märässä ja hapettomassa kasvualustassa juuriin alkaa muodostumaan juurimätää ja kasvi alkaa oireilemaan lehdillään.

Kun puhutaan kasvien kastelusta, on syytä kiinnittää huomiota kahteen asiaan:

  1. Veden määrään kun kastellaan kasvia
  2. Kuinka usein kasvia kastellaan eli kuinka pitkiä kasteluvälit ovat?

Kun kasvi voi huonosti, on syytä pohtia kasvin kastelua. Yleensä kasveja kastellaan kotona liikaa; ei liian vähän. Monet huonekasvit selviävät paremmin niukemmalla vedellä kuin sillä, että niitä kastellaan ”varmuuden vuoksi”. Liikakastelun merkkejä voi olla välillä vaikea erottaa muista ongelmista, esimerkiksi liian vähäisestä kastelusta. Merkit kasvissa voivat olla hyvin samanlaisia. Esimerkiksi liikakastelun oire voi olla keltaiset lehdet, mutta myös kuivuuden oire voi olla keltaiset lehdet.

Miten liikakastelu näkyy kasvissa?

  • Lehden reunat muuttuvat ruskeiksi tai keltaisiksi
  • Lehdet muuttuvat kellertäviksi
  • Lehdet roikkuvat tai putoavat
  • Lehdet mädäntyvät
  • Kasvin ympärillä pörrää harsosääskiä
  • Mullan pinnalla kasvaa home- ja sienikasvustoa
  • Ruukku on painava
  • Multa tuoksahtaa kellarilta

Kuinka hillitä kaatokättä?

Kasvin kasvualustassa pitää olla happea. Hapekkaassa ja ilmavassa kasvualustassa kasvin juuret voivat hyvin ja ne pystyvät tekemään työtään kunnolla. Tämä näkyy kasvin voinnissa, kasvi kasvaa, lehdet ovat terhakkaat ja hyvän väriset. Kasvi myös kiinnittyy kasvualustaansa silloin hyvin. Tässä täsmävinkkini liikakastelun hillitsemiseen:

  1. Tiedätkö miten kasvilajia hoidetaan? Tarvitseeko se runsasta vai niukkaa kastelua? Tutustu aina lajikohtaisiin vaatimuksiin.
  2. Istuta kasvi hengittävään saviruukkuun, jonka pohjassa on reiät veden poistumiselle. Kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta.
  3. Istuta kasvi ilmavaan ja hengittävään kasvualustaan. Pelkkä multa ei välttämättä ole sinulle ja kasvillesi paras ratkaisu. Tutustu DigiGardenin lajikohtaisiin kasvualustoihin. Ne on suunniteltu niin, että niiden käyttö kasvualustoina hillitsee liikakastelua ja juurimätää. Olemme lisänneet useaan kasvualustaan ladattua biohiiltä, joka ehkäisee juurimätää. Lisäksi kasvualustamme ovat erittäin ilmavia.
  4. Kaada vettä vähän ruukkuun kerralla ja katso miten kasvi reagoi siihen. Jos vesimäärä näyttää riittävän, älä kaada yhtään enempää. Vettä on helpompi lisätä ruukkuun kuin ottaa pois.
  5. Tee aluksi itsellesi kastelurytmi, voit ottaa avuksesi DigiGardenin sovelluksesta kalenterin, johon merkitset milloin olet viimeksi kastellut kasvia. Oliko siitä jo viikko? Käy tarkistamassa kasvin kunto ja kasvualusta. Jos kasvualusta on vielä kostea, älä kastele uudelleen tavan vuoksi, vaan odota vielä tovi.
  6. Opettele tunnistamaan kasvin omia signaaleja janoisuudesta, esimerkiksi peikonlehden lehdet alkavat nuokkua kun nestejännitys laskee. Silloin tiedät, että nyt viimeistään on hyvä antaa kasville vettä.
  7. Käytä kasvualustan kosteuden mittaamiseen apuvälineitä: kosteusmittaria (multa) tai puista mittatikkua. Kokeile sormella mullan pintaa, se saa monesti kuivahtaa. Mittaa sen jälkeen kasvualustan kosteus syvemmältä ruukusta. Jos mittari näyttää edelleen WET, älä kastele vielä.
  8. Käytä talvella kasvivaloa. Kun kasvilla on tarpeeksi valoa, se yhteyttää eli imee juurillaan vettä pois ruukusta.

Liikakasteluun taipuvaisen kannattaa miettiä ruukkuvalintoja tarkkaan. Myymme DigiGardenissa kierrätysmuovista tehtyjä ruukkuja, joiden pohja on suunniteltu niin, että juuristoalueella kiertää ilma. Kun käytät kirkasta istutusruukkua sekä ilmavaa kasvualustaa, esimerkiksi Aroid mixiä, iso osa ongelmasta on jo ratkaistu. Vesi ei jää kasvualustaan ja ruukkuun seisomaan, vaan valuu helposti kastelun jälkeen pois. Kastele kasvi tiskipöydän päällä, valuta ylimääräinen vesi pois ja aseta ruukku kauniin istutusruukun sisään. Ruukkuun jää kasville kosteutta, mutta se ei ole litimärkää.

Jos olet epävarma milloin kastella uudelleen, ota käyttöön vanha hyvä niksi! Työnnä puinen mittatikku kasvualustaan ja anna sen olla siellä hetki. Jos tikku kostuu, on kasvualustassa vielä kosteutta. Voit antaa kasvin olle vielä rauhassa ennen kuin kastelet uudelleen.

Liikakastelussa on todella tärkeää kiinnittää huomiota kasvualustaan. Meillä Suomessa on totuttu istuttamaan kasvit pelkkään multaan. Tämä on sinänsä harmillisesti väärin, koska moni tropiikin kasvilaji omassa luonnollisessa ympäristössään ei kasva mullassa. Yleensä kasvupohja on hapan, kaarnan ja karikkeen peitossa oleva maannos, joka antaa kasvin juurien hengittää. Tämän vuoksi olemme tehneet DigiGardenissa lajikohtaisia kasvualustoja, joiden avulla jäljitellään kasvien luonnollisia kasvuympäristöjä. Kuvassa Aroid mix by DigiGarden.

Minulta monesti kysytään sometililläni @klorofylliterapiaa, kuinka omat kasvini ovat niin hyvinvoivia. Se ei ole salaisuus eikä rakettitiedettä. Hyvä valo, pohjareiällinen ruukku, lajikohtainen kasvualusta sekä tasainen kastelu ovat avain onnistumiseen. Talvella huolehdin, että kasvit saavat tarvittaessa lisävaloa. Annan kasveille myös ravinteita kiihkeän kasvukauden aikaan maaliskuusta syyskuun loppuun. Talvella kasvit saavat merilevää. Kuvassa lyyraviikuna.

Ficus elastica on silmäteräni, samoin kuvassa takana näkyvä iso huonekuusi. Viikunat kasvavat minulle Ficus mixissä ja huonekuusi on saanut oman happaman kasvualustan Araucaria mixin.

T. Emmi DigiGardenista